neděle 1. května 2016

The Daring Bakers - Kouign amann


Konečně jsem se dočkala své první výzvy :-). Dubnovou výzvu si pro nás připravila Meredith. Kouign amann je bretaňský dezert z těsta, které připomíná listové. Kdo už někdy listové těsto dělal, tak ví, že je s ním poměrně dost práce, takže časově je určitě jednodušší si ho koupit. Nicméně chuti domácího listového těsta se to kupované nemůže rovnat. A teď už k receptu. Měla jsem trochu problém s překladem surovin (co jsou sakra aktivované kvasnice a silná mouka? :D), ale nějak jsem si poradila s tím co jsem měla doma.

Suroviny, co jsem použila:
Těsto:
300 g hladké mouky
1/3 kvasnic (asi 12 g)
lžička soli
200 ml teplé vody
25 g rozpuštěného másla
100 g cukru krystal

+ navíc:
celé máslo
cukr krystal na posypání

Postup:

  • Jelikož mám domácí pekárnu tak jí využívám k tvorbě všech těst, dost to usnadní práci. Všechny ingredience jsem tam naházela (kvasnice a sůl by neměly být u sebe) a pekárna mi za hodinu a půl vytvořila kynuté těsto. 
  • A teď ta pracnější část. Ztuhlé máslo jsem dala mezi dva pečící papíry a pokusila se z něj vyválet čtverec o straně přibližně 14 cm  (opravdu jenom pokusila, protože do čtverce to mělo daleko). 
  • Vykynuté těsto jsem také vyválela do "čtverce" o straně přibližně 20 cm. Na těsto jsem položila máslo, tak aby rohy menšího čtverce másla směřovaly do středů stran vyváleného těsta. Přečnívající těsto jsem přehnula přes máslo tak, abych vytvořila obálku. 
  • Vzniklé psaníčko jsem vyválela do obdélníku (přibližně 45×15 cm). Těsto jsem přehnula na třetiny, zabalila do potravinové folie a nechala 30 minut v lednici. Tento bod jsem třikrát zopakovala. Komu se nechce čekat na to, až těsto v ledničce ztuhne, tak to může vyválet a přehýbat rovnou, ale máslo rychle měkne a pak vytéká ven z těsta. 
  • Před posledním přehýbáním na třetiny jsem těsto posypala cukrem krystalem. 
  • Nakonec jsem z těsta znova vyválela obdélník a ten rozkrojila na 12 čtverců. 
  • Rohy čtverečků jsem přiložila k sobě (vypadalo to jako šáteček) a umělecky jsem je namuchlala do formiček na muffiny. Posypala jsem je znovu cukrem krystalem, přikryla utěrkou a nechala 30 minut kynout. 
  • Kouign amann se peče v troubě na 220 °C přibližně 30 - 40 minut, nebo dokud košíčky nezhnědnou. 
Určitě to není dezert, u kterého se dá udržovat štíhlá linie (přece jenom 250 g másla není málo), ale pokud je nesníte na posezení (jak jsem to skoro udělala já), tak z nich určitě nepřiberete a opravdu si pochutnáte (obzvlášť pokud máte rádi máslovou a karamelovou chuť).

Žádné komentáře:

Okomentovat